14 Eylül 2008 Pazar

erciyes dağı manzaraları

ERCİYES DAĞI (3916 rn.)

Orta Anadolu'nun en yüksek doruğu olan Erciyes Dağı (3916 m.) Kayseri ili­nin hemen güneyinden yükselmeye başlar.

Erciyes Dağı, sönmüş genç bir volkan dağıdır. Üzerinde birçok yan volkan ko­nisi bulunur. Dağın yüksek kısımları yılın her mevsiminde kalıcı karlarla örtülüdür. Dağın kuzeyinde ise 1 km. uzunlukta bir dağ buzulu mevcuttur. Krater, dış kuv­vetlerle parçalanmış ve dorukta birkaç tane sivri belirmiştir. Dağın doruğunda ka­ya sütunlar arasında, Bizans rahiplerinin ayın yeri olarak kullandıkları ilginç bir mağara vardır.

Bu mağaraların duvarlarında henüz çözülmemiş yazılar bulunduğu belirtil­mektedir. Erciyes Dağı'nın 1500 m. yüksekliği kadar olan kesimleri bağlarla kap­Iıdır. Dağın doğu yüzünde 2100-2900 metreler arasında yer alan Tekir Yaylası aynı zamanda bir kış sporları merkezidir.

ERCİYES'iN DORUĞUNA TIRMANIŞ:

En emin tırmanış, Tekir yaylasından yapılır. Tekir Yaylasında 139 yataklı, ka­Ioriferli ve telefonlu bir Dağevi mevcuttur. Dağevinde yemek servisi yapılmaz, an­cak gruplar halinde gelenlere yemek verilebilir. Erciyes için biraz güç, fakat daha zevkli tırmanış kuzeybatı yüzünden yapılır.

TEKiR YAYLASINDAN TIRMANIŞ:

Kayseri'ye 25 km. uzaklıkta bulunan Dağevine, Hisarcık yolu üzerinden gidilir. Yaz ve kış trafiğe açıktır. Özel otomobilleri olmayanlar, Hisarcık'a kadar otobüsle oradan da yaya olarak veya taksi ile Dağevine ulaşabilirler. Hisarcık-Dağevi arası 12 km.dir. Yaya olarak 2.5 - 3 saat sürer.

Doruk tırmanışına, Dağevinden başlanır. 4 saatlik bir yürüyüşten sonra, Şey­tan Deresi adı verilen vadiye varılır. Bozkırlarla kaplı vadi tabanın sağ kenarından tırmanışa devam edilir. İki saatlik bir yürüyüş ve tırmanıştan sonra, Erciyes'in do­ruğuna ulaşılır. Bu noktaya varan dağcı, batı kesimde yükselen ana doruğu ra­hatlıkla görür. Aralıktaki boyun geçilerek anadoruğa varılır. Doruk bir "Aglomera" sütunu halindedir. Kuzey taraftaki kaya çatlağından çıkılır. Doğu yüzünden iple inilir. Dağevinden, doruğa çıkış ve dönüş normal hava koşulları altında 8-10 saat­Iik bir zaman alır.

KUZEY BATIDAN TIRMANIŞ:
Kayseri'den otobüs veya otomobil ile Hacılar içesine gidilir. Hacılar'dan sonar Aksu Yurdu üzerinden geçilerek Sütdonduran Yaylasına (2950 m.) kamp kurulur. Hacılar-kamp yeri 5 saattir. Doruk tırmanışı için kamp yerinden hareket edilir. Bu­zul üzerinden tırmanışa devam edilerek önce doğu zirvesine ulaşılır. Eğer buzu­Iun sathı yumuşak kar ise iniş aynı yerden yapılır. Değilse, dağın batı yüzünden inilerek, kamp yerine gelinir.





Hiç yorum yok: